صادرات به قرقیزستان | واردات از قرقیزستان | ترانزیت به قرقیزستان | حمل کالا به قرقیزستان
قرقیزستان یا قیرغیزستان که با نام رسمی جمهوری قرقیزستان شناخته میشود، کشوری محصور در خشکی است و در آسیای مرکزی قرار دارد. این کشور از شمال با قزاقستان ، از شرق با چین ، از جنوب با تاجیکستان و از غرب با ازبکستان همسایه است.
قرقیزستان در شمال شرقی آسیای مرکزی واقع شده است و آب هوای این کشور معتدل کوهستانی و در زمستان هوایی سرد دارد.
قرقیزستان با ایران مرز مشترکی ندارد و ایرانیان برای سفر به قرقیزستان باید از کشورهای ترکمنستان و ازبکستان عبور کنند.
پایتخت این کشور شهر بیشکک است و زبان رسمی مردم این کشور قرقیزی و روسی است. قرقیزستان در کنار قزاقستان تنها کشورهای حوزه C.I.S هستند که زبان رسمی روسی را در کشور خود نگه داشته اند. قرقیزستان منطقه ای کوهستانی است که در قدیم از سکونت گاه های قوم سکاها بود و امروزه افزون بر ترک ها فرهنگ های ایرانی ، مغولی و روسی نیز در این کشور تاثیر پذیرفته است.
تاریخ قرقیزستان
سکاها که قومی ایرانیتبار بودند ساکنان نخستین منطقه کنونی قرقیزستان را تشکیل میدادند
قرقیزستان پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 مستقل شد و در سال های 2005 و 2010 دوبار دچار تغییرات گسترده شد. پس از این تغییرات قرقیزستان به ثبات خوبی در مسائل سیاسی رسید و در سال های اخیر در عرصه دموکراسی بیش از سایر جمهوری های آسیای میانه پیشرفت و دستاورد داشته است.
اقتصاد قرقیزستان
این کشور گرچه منابعی از طلا و اورانیوم و فلزهای کمیاب دارد ولی اقتصادش عمدتاً با تجارت و از جمله صدور کالاهای بومی و به خصوص باز صدور کالاهای چینی به جمهوریهای آسیای میانه وابسته است. از زمانی که قزاقستان در اجرای شرایط مربوط به اتحادیه گمرکی با روسیه و بلاروس عوارض گمرکی برای کالاهای کشورهای غیرعضو را افزایش داد قرقیزستان بزرگترین بازار صادراتی خود را از دست داد.
در سال ۲۰۱۳ روسیه قروض ۵۰۰ میلیون دلاری قرقیزستان را در ازای تمدید حضور نظامی خود در این کشور بخشید و به دولت این کشور فشار وارد آورد که پایگاه نظامی آمریکا را در خاک خود تعطیل کند. نزدیک به یک میلیون از جمعیت ۶ میلیونی قرقیزستان در روسیه کار میکنند که پولی که به کشور میفرستند مبلغ قابل اعتنایی است. روسیه در سالهای اخیر، گاهوبیگاه با انگیزههای سیاسی تهدید به تشدید سختگیری در صدور روادید برای نیروی کار قرقیزستان کردهاست.
قرقیزستان به دلیل موقعیت خوبی که دارد توانسته خود را در مسیر ابریشم جدید جای دهد و این کشور قسمت مهم کریدور ایران – قزاقستان – چین میباشد. این کریدور از مبدا سین کیانگ چین آغاز شده و از قزاقستان ، قرقیزستان ، ازبکستان و ترکمنستان عبور کرده و به ایران رسیده و از آنجا به سمت اروپا حرکت میکند. از طریق این کریدور انتقال کالا به اروپا با سرعت بیشتری انجام میگیرد.
ترانزیت به قرقیزستان
سرمایهگذاری در بخش حملونقل با هدف تبدیل ایران به تقاطع کریدورهای بینالمللی یکی از ضرورتهای این مقطع از تاریخ ایران است. اقدام مهمی که افزونبر تقویت مزیتهای ترانزیتی این سرزمین و به تبع آن، ایجاد وابستگی میان کشورهای منطقه و جهان، به ایران، ایجاد اشتغال در میان نیروهای انسانی داخلی ایران، ترویج فرهنگ ایرانی و نمایش امنیت این کشور به دیگر کشورهای جهان، درآمدی را نیز، وارد کشور ایران خواهد کرد.
با راهاندازی این کریدور بینالمللی حمل و نقل ترکیبی چین-قزاقستان-ایران، ضمن افزایش ظرفیت مبادلات تجاری بین کشورهای حاشیهٔ دریای خزر، امکان کاهش زمان حمل و هزینههای مبادلات نیز محقق شد ، از این رو ترانزیت به قزاقستان یکی از مسیرهای مبادلاتی مهم میباشد.
پاسخ بدهید